Oma's Koekjes! |
Vandaag had ik onverwachts een vriendje van mijn zoon op visite. Omdat het te warm is om buiten te spelen, ben ik lekker met ze gaan bakken.
Ik maak het liefste koekjes van dit recept, wat ik heb gekregen van mijn oma. Het zijn heerlijke zandkoekjes die net wat anders dan anders smaken, alsof ze zo van de banketbakker komen!
Niet de mooiste koekjes om te zien, wel de lekkerste! :-)
Recept
- 350 gram bloem
- 175 gram basterdsuiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 250 gram roomboter (of 125 gram roomboter en 125 gram margarine)
- snufje zout
Als je het lekker vindt kun je er ook een zakje vanillesuiker door doen, maar doe er dan net iets minder gewone suiker in.
Meng alle ingrediƫnten door elkaar tot een stevig deeg. Probeer niet te lang te kneden, zodat het deeg niet te warm wordt. Ik meng alles eerst door elkaar met de mixer met deeghaken zodat ik daarna alles alleen nog maar tot een bal hoef te kneden.
Leg het deeg een half uurtje te rusten in de koelkast.
Nadat het deeg gekoeld is kun je er lekker mee aan de slag. De kinderen laat ik vormpjes uitsteken en zelf maak ik kleine balletjes die ik met twee vingers een beetje plat druk. Het deeg heeft in verhouding veel roomboter, wat betekent dat het sneller "uitloopt". Je kunt er dus prima vormpjes van steken, maar houd er rekening mee dat de vormpjes wat uitlopen en dus niet zo mooi scherp zijn.
Wil koekjes bakken die hun vorm helemaal behouden? Maak dan suikerkoekjes, deze blijven wat lichter van kleur en behouden hun vorm helemaal tijdens het bakken.
Bak de koekjes 20-25 min (afhankelijk van de grootte) op 175 graden (hetelucht 170 graden).
Tip: Als je van het deeg een dikke worst maakt en deze in folie wikkelt en het dan pas koelt, kun je van het koude deeg plakjes snijden (0,5 cm dik) die je direct op de bakplaat kunt leggen. Lekker makkelijk!