Pagina's

zondag 21 april 2013

Buiktaart maken - how to



Voor een babyshower heb ik weer een buiktaart mogen maken, hartstikke leuk om te doen en helemaal niet moeilijk!

Zodat jullie het ook kunnen proberen heb ik foto's gemaakt en zal ik uitleggen hoe het moet.

De vorm.
De taart bestaat uit een grote bol voor de buik en twee kleine bollen voor de borsten. Ik gebruik hiervoor de rvs schalen van de Ikea, die gaan prima in de oven en ze kosten maar een paar euro.


De buik en borsten komen er na het bakken zo uit te zien:


De vulling.
Als vulling voor de taart kun je alles gebruiken, pudding, gele room, slagroom, jam, bavarois, .....
Ik heb m gevuld met mijn favoriete vulling: witte chocolade crème met frambozen; mmmm!

Omdat de bollen mooi rond moeten worden, gebruik ik botercrème om de taart af te smeren en te plamuren. Deze botercrème maak ik in verhouding 1 op 1. Dus bijvoorbeeld 250 gram roomboter met 250 gram poedersuiker. De boter laat je eerst flink kloppen totdat hij mooi zacht en luchtig wordt. Hierna voeg je de poedersuiker toe en blijf je kloppen totdat de crème mooi luchtig en wit van kleur is.

Handig als je niet zelf hoeft te mixen :-)

Terwijl de crème staat te kloppen kun je vast mooi de biscuits snijden. Met een taartzaagje snijd ik de biscuits door, de borsten snijd ik één keer door, de buik twee keer.

De buik in drie lagen.


De borsten in twee laagjes.
Om de lagen mooi te laten aansluiten en te zorgen dat de vulling niet naar buiten lekt maak ik altijd eerst een dijkje van de botercrème die net is gemixt. De botercrème is steviger dan de meeste vullingen, waardoor het een mooie stevige dijk vormt. Als spuitzak gebruik ik altijd snoepzakken. Vullen, puntje er af knippen en klaar! En na gebruik gooi je ze gewoon weg, geen gedoe met schoonmaken!


Begin met de borsten en spuit een dijkje van botercrème op de onderste helft.


Als het dijkje er op zit, kan de vulling er in. Eerst wat witte chocoladecrème en daar bovenop de frambozen. Elke andere vulling kan natuurlijk ook!


Afsmeren.
Nu de borsten zijn gevuld moeten ze mooi rond worden (dit klinkt wel lekker fout :-)). Met de botercrème uit de spuitzak kun je de taartjes afsmeren en plamuren tot ze mooi egaal zijn.


De buik van de taart is verdeeld in drie lagen. Het vullen gaat precies op dezelfde manier: dijkje spuiten, vulling er in, volgende laag er op en herhalen!




Na het bakken kwam de biscuit niet goed los uit de vorm. Oeps!
Maar geen probleem, dit kun je makkelijk oplossen en maken. Likje botercrème op het kapotte stukje en gewoon terug puzzelen.


Voila!
Nu nog mooi afsmeren en dan is er niks meer van te zien.


Helemaal niks meer van te zien!


Plaats nu de borsten en de buik vast bij elkaar op een cakebodem of op een schaal die je wilt gebruiken voor de presentatie. Het begint al ergens op te lijken!
Zet de taart vervolgens een paar uurtjes in de koelkast om op te stijven.



De bekleding.
Ik begin altijd met de borsten, het gedeelte dat boven de jurk uit komt en dus huidkleurig moet zijn. Ik gebruik hiervoor de kleur flesh/paprika van Surgerflair.

Het stukje moet langwerpig zijn, zodat het de bovenkant van de borsten kan bedekken.

Leg het lapje over de bovenste helft van de borsten en werk het mooi rond zodat de plooitjes weg zijn.


Hierna maak je de jurk. Omdat de dame in kwestie een meisje krijgt heb ik de jurk lekker knalroze gemaakt.
De jurk kun je uit één stuk halen. Maak een iets langwerpige lap en leg deze voorzichtig om de buik en over het onderste deel van de borsten heen. Ik had net niet genoeg marsepein om alles in één keer over de taart te leggen (zie het "blote stukje aan de zijkant van de borsten) en heb de lap afgesneden bij de overgang van de borsten naar de buik.


werk de onderkant van de  jurk mooi af zodat de plooitjes weg zijn. Je kunt een randje overlaten aan de onderkant als rand van de jurk, maar je kunt deze ook wegsnijden, net wat je wilt.



Een klein randje onder aan de jurk.

Hierna heb ik zoals zojuist gezegd de lap afgesneden bij de overgang naar de borsten en heb ik de onderste randjes netjes afgewerkt.


Met de restjes van de buik kan ik nu de borsten bekleden. Leg de lap ruim over de borsten en werk op je gemak alles af. Als alles netjes op zn plek zit kun je de marsepein afsnijden en de randjes afwerken.




De rand tussen de buik en de borsten blijft nu zichtbaar, maar dat is niet erg en kun je makkelijk wegwerken. Als je de jurk uit één lap kan maken heb je dit probleem niet, maar dat lukte dit keer even niet. Maargoed, het kan dus op meerdere manieren! :-)


Een mooi randje afsnijden en.... niks meer van te zien!


Nu komt het leukste gedeelte: versieren! Een mooi randje langs de borsten en stipjes op de jurk.


En de taart is klaar om op te eten, weg te geven, in te vriezen, etc....




En nog een aantal andere varianten:





48 opmerkingen:

  1. Erg mooi en leuk. Wil hem binnenkort ook maken, maar vraag me af waar je de 'cake' van gemaakt hebt...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De basis is biscuit. Met "gewone" cake wordt het te heftig in combinatie met de vulling en marsepein. Biscuit kun je zelf maken maar je hebt er ook fijne mix voor van funcakes, die lukt altijd! Succes!

      Verwijderen
  2. meikeldijkhorst@hotmail.com2 oktober 2013 om 22:33

    goedeavond even een vraagje
    welke maat heb je gebruikt voor de schalen ik heb ze ook gehaald maar vind ze zo klein ik heb de maten 20 cm voor de buik en 12 cm voor de borsten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb inderdaad de vormen van 20 en 12 cm gebruikt. Als je alles een maat groter maakt wordt het wel erg groot :-) maar het kan natuurlijk wel.
      Als je deze maat vormen gebruikt kunnen er ongeveer 14-18 mensen van eten. Ik snij altijd kleine stukjes omdat het vaak erg machtig is.
      Succes!

      Verwijderen
  3. hoe lang doe je dit in de oven is dat gewoon een uur op 160 Gr.?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, ik bak de biscuit via de mix van funcakes (die koop je bijvoorbeeld online of bij jamin) en daar hangt de baktijd af van de vorm. Over het algemeen kijk ik naar de grootte van de vorm. Ook doet een bolvorm er langer over om te garen dan een gewone springvorm. Gewoon proberen en regelmatig kijken!

      Verwijderen
  4. Super dat je dit met ons deelt, helemaal leuk! Maar vraag hoe maak jij die chocolade creme en gebruik je diepvries frambozen? Groetjes marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi marjolein, de vulling is mijn geheime wapen ;-) maar ik zal het binnenkort eens posten. De frambozen zijn inderdaad diepvries, die zijn een stuk goedkoper dan verse. Ook ander ingevroren bosfruit is lekker: bramen, rode en blauwe bessen. Het lekkerste is een wat zuurdere fruitsmaak omdat de crème en se marsepein al zo zoet zijn. Lekkere frisse tegenhanger!

      Verwijderen
  5. Super mooie taart! Mag ik vragen hoe je de bakvormen invet? Doe je dit met een spray of gewoon met boter?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! Ik vet de vormen in met een beetje gesmolten roomboter, dat vind ik fijner dan een spray. Maar dat is gewoon persoonlijke voorkeur :-)

      Verwijderen
  6. marina uit hoogvliet24 maart 2014 om 17:21

    Hallo hoezo gebruik je de rvs schalen van ikea?is dat beter met bakken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! Ik gebruik de schalen van IKEA omdat deze een stuk goedkoper zijn dan speciale ronde bakvormen. Bij xenos hebben ze ook goedkope RVS schalen.

      Verwijderen
  7. Hoi, het ziet er erg leuk en makkelijk uit..ik vroeg me altijd af hoe ze dat deden.

    Voor mijn taarten gebruik ik altijd de bicuitmix van dr.oetker. Ik vroeg mij af, hoeveel pakken ik moet gebruiken voor deze gehele taart. 1 mix voor de buik en 1 mix verdelen over de twee borsten?
    Ik hoop dat je mijn vraag begrijpt en zo snel mogelijk kunt beantwoorden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! Ik gebruik zelf nooit de biscuitmix van dr oetker, dus heb hier geen ervaring mee. Ik ga er vanuit dat je met 1 pak mix een gemiddelde springvorm kunt vullen. Dan gok ik dat je twee pakken nodig hebt, maar probeer anders eerst 1 pak en kijk hoe ver je komt met vullen. De vormen moeten ongeveer 2/3 worden gevuld. Als ze te vol zitten lopen ze over en daar heb je ook niets aan. Zie je dat het te weinig is? Dan maak je het tweede pak ook nog. mocht je dan iets te veel beslag hebben, dan maak je nog een klein taartje? Een gebakken biscuit kun je makkelijk invriezen.

      Hopelijk kun je hier iets mee! Succes!

      Verwijderen
  8. Goedemiddag.

    Even een vraag. Hoe dik doe jij de vulling altijd. Ik kan maar niet de juiste combi vinden haha. Ene keer te veel andere keer te weinig.

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! Ik doe de vulling altijd 1-2 cm dik. Het hangt ook een beetje af van de vulling: gebruik ik een hele zoete vulling dan maak ik m wat minder dik, heb ik een frissere vulling, dan kun je m iets dikker maken.

      Verwijderen
  9. Hallo,

    Gebruik jij marsepein of Rolfondant?

    Groetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik altijd marsepein. Maar dit is puur afhankelijk van je eigen smaak! Rolfondant kan ook!

      Verwijderen
  10. Hallo,
    Allereerst complimenten voor je taart! ik heb een vraagje, aangezien de rondingen en decoratie wat is nou fijner en makkelijker werken? Fondant of Marsepein?

    Graag hoor ik van u.

    MVG

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik zelf altijd marsepein, maar dit is puur persoonlijke voorkeur! Ik vind marsepein lekkerder van smaak, fondant is iets zoeter en heeft iets meer kauwgom-smaak. Ook de textuur is iets anders. Ik ben nu zo gewend aan marsepein dat ik dit het fijnste vind werken. Maar met fondant gaat het ook prima!

      Verwijderen
  11. Heel leuk! Hoe lang moet die dan in een hete luchtt oven en hoeveel graden.
    gr Jacky

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! De ik houd altijd de temperatuur aan die de biscuitmix aangeeft. Dit is uit mijn hoofd bij Funcakes 160 graden in een heteluchtoven. Baktijd hangt af van de vorm.

      Verwijderen
  12. Hoi laurine, ten 1ste wat een mooie taarten, ik mag binnenkort me 1ste buiktaart maken. en ook gebruik ik de 12 en 20 cm blanda schalen, maar nu is mijn vraag kloppen deze baktijden die heb ik op internet gevonden.

    Voor biscuit: 20 cm= 10 min op 140, tien min op 150 en 10 min op 160.. Oplopend bakken is t beste met de blanda schalen!
    De kleintjes van 12 cm 10 min oo 140 en 5-10 min op 150 die zijn namelijk sneller klaar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi!
      IK bak eigenlijk nooit oplopend. Ik begin gewoon op de temperatuur die de biscuitmix aangeeft (160 graden voor hetelucht) en houd die temperatuur aan. Ik heb er nog nooit problemen mee gehad dat het dan niet goed gaar werd. Voor de baktijd houd ik dezelfde tijd aan als je moet gebruiken voor een normale vorm van dezelfde omvang, maar dan plus 10 min. Na die tijd kijk ik er even naar: ziet hij er nog bleek uit en komt een sateprikker er vies uit? Dan bak ik m nog 10 minuten langer. proces herhalen tot ze gaar zijn!

      Kleine vormpjes bak ik 15 min en kijk ik dan ook na. Zijn deze niet goed, dan plak ik er steeds 5 min baktijd aan vast.

      Verwijderen
  13. Hoeveel biscuitmix gebruik je voor de buik en welke baktijd houd je aan? Ik heb ook een blanda kom van 20 cm doorsnede.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Noortje, Ik kijk altijd naar de verhouding die op de verpakking staat. de blanda schaal is 20 cm omvang en ik gebruik dan altijd een hoeveelheid voor een normale vorm van 25-30 cm. Dit is voldoende voor de buik en de borsten.

      Verwijderen
  14. Hallo,

    Heel mooi!
    Hoeveel gram marsepein heeft u ongeveer nodig gehad voor het bekleden van de taart?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi!
      Voor de jurk gebruik ik altijd 400-500 gram marsepein en voor de borsten (huidskleur) 200 gram. Het is fijner om iets meer te hebben dan te weinig. Wat je over hebt kun je gemakkelijk bewaren en nog eens proberen, terwijl te weinig heel vervelend werkt.

      succes!

      Verwijderen
  15. hallo,
    Ik ga er binnenkort ook een maken alleen nu de vraag er komen 26 mensen nu wil ik de vormen van 30 cm buik en 18 cm borst.
    hoeveel beslag zou ik nodig hebben voor deze maten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry voor de late reactie Bonita! Ik heb je berichtje even gemist.
      Dan wordt het inderdaad een flinke taart. Ik zou daarvoor even de tabel gebruiken op de verpakking van de biscuitmix en daar op afstemmen. Ik heb deze maat zelf nog nooit gemaakt, dus kan je helaas geen beter advies geven!

      Verwijderen
  16. Hoi! Bedankt voor je berichtje. Ik gebruik altijd de biscuitmix van Funcakes. De reden hiervoor is dat het gewoon erg prettig werkt, nooit mislukt of inzakt en de smaak heerlijk is. Bij bijvoorbeeld jamin of pipoos verkopen ze deze mixen, maar de meeste kookwinkels en sommige supermarkten verkopen een eigen variant hier op. Succes met bakken!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik wil de taart voor de baby shower van mijn dochter maken maar waar doe ik de taart in als het mee moet nemen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik vervoer de taart altijd in een taartdoos. Ik koop ze groot in bij bijvoorbeeld de sligro of de makro, maar vaak kun je voor 1 euro of minder er eentje kopen bij de lokale bakker of hema. Doen ze meestal niet moeilijk over, gewoon vragen! Laat 1 zijde van de doos zowel boven als onder open, omdat de taart er meestal niet helemaal in past. Hij zit dan in ieder geval goed beschermd. Succes!

      Verwijderen
  18. Wow super mooi gemaakt! Ik heb volgende week zondag een babyshower en ik wil ook zo'n taart maken. Nu is mn vraag...hoever van te voren moet je beginnen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! De taart is best even houdbaar, Maar vers t lekkerst. Ik zou m zaterdag bakken en maken. Maar als je weinig tijd hebt kun je ook bijvoorbeeld vrijdag de biscuits bakken. Bewaar deze dan als ze zijn afgekoeld (uit de vorm) in een plastic zak. Dan blijven ze vers. De volgende dag kun je dan de vulling maken en de taart vullen en afmaken. Dan heb je geen stress, en mocht het nodig zijn, dan kun je zelfs nog opnieuw beginnen. Succes!

      Verwijderen
  19. Hoi laurine ik heb 2x de schalen gebruikt en beide keren zakt het midden van de biscuit naar beneden gebakken in een hete lucht oven op 160 graden heb jij enig idee hoe dit komt of wel eens gehad?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! Dat heb ik nog niet eerder gehad. Welke maat schaal gebruik je? Als de schaal te groot is duurt het veel langer om de taart van binnen gaar te krijgen. Zakt de taart tijdens het bakken al in, of pas daarna? Probeer anders de temperatuur iets hoger te zetten en de baktijd evt te verlengen. als je de taart bijvoorbeeld 30-35 min moet bakken begin in met 25, kijk hoe het gaat en plak er dan steeds 5 minuten aan vast. Prik met een sateprikker in het midden van de taart om te zien of deze gaar is. Ook kun je het zien doordat de zijkanten wat los komen van de schaal.

      Gebruik je een echte oven of een combimagnetron? Oudere types combimagnetrons hebben nog wel eens moeite met grote hoeveelheden. dan wordt t niet helemaal lekker gebakken.

      Verwijderen
  20. Hoi laurine ik heb 2x de schalen gebruikt en beide keren zakt het midden van de biscuit naar beneden gebakken in een hete lucht oven op 160 graden heb jij enig idee hoe dit komt of wel eens gehad?

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hoi laurine dankje wel voor je reactie,
    Ik heb de 20 cm gebruikt tidens het bakken zakt hij in het midden in gebakken in een heteluchtoven met magnetronfuntie op 160 graden 45 min ga het nog een keer proberen hoop dat dit keer wel lukt

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hoi laurine dankje wel voor je reactie,
    Ik heb de 20 cm gebruikt tidens het bakken zakt hij in het midden in gebakken in een heteluchtoven met magnetronfuntie op 160 graden 45 min ga het nog een keer proberen hoop dat dit keer wel lukt

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Hoi ik maak altijd mijn eigen biscuit bodem maar die komen niet omhoog, hij blijft maar 2 cm hoog. weet iemand hoe dat kan

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Bedankt voor de goede uitleg! Ik ga het ook proberen.. alleen 1 vraag hoeveel gram verstaat u onder 1 stuk? Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat bedoel je met 1 stuk? Als het gaat om de marsepein: Voor de jurk gebruik ik altijd 400-500 gram marsepein en voor de borsten (huidskleur) 200 gram. Het is fijner om iets meer te hebben dan te weinig. Wat je over hebt kun je gemakkelijk bewaren en nog eens proberen, terwijl te weinig heel vervelend werkt.

      Verwijderen
  25. Super leuk gemaakt en uitgebreide beschrijving.

    BeantwoordenVerwijderen